VLOG certificering

VLOG KetenErkende certificerende instelling (CI) voor VLOG OhneGenTechnik

Qlip is officieel erkend als certificerende instelling voor VLOG. Onze boerderijbeoordelaars en auditoren voldoen aan de gestelde eisen van VLOG. De beoordelaars, auditoren, certificatiemanagers zijn getraind in de VLOG-standaard. Qlip verzorgt de VLOG certificering bij melkveehouders, transporteurs en zuivelverwerkers.

Wat is VLOG?

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de certificatie en uitgifte van het ‘Ohne Gentechnik’-label. De VLOG-vereniging is opgericht in 2010 en is erkend door de Duitse overheid. VLOG-certificering is gericht op de gehele keten van voerstromen, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap. Het doel is om levensmiddelen te prodcuceren zonder het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen.

Waar komt de vraag naar VLOG gecertificeerde zuivelproducten vandaan?

In Duitsland bestaat er al meerdere jaren een vraag naar GMO-vrije levensmiddelen. De Duitse consument verlangt dit en zodoende ook de Duitse retailers. De Duitse retail vraagt/eist nu ook van Nederlandse zuivelondernemingen dat zij zuivelproducten leveren die voldoen aan de gestelde criteria en OhneGenTechnik gecertificeerd zijn.

Meer informatie is te vinden op: www.ohnegentechnik.org

Wat betekent dit voor de melkveehouder?

Melkveehouders mogen voor hun koeien alleen voer gebruiken dat voldoet aan de VLOG-criteria. Daarbij gaat het er vooral om dat er geen veevoer wordt gebruikt dat is gemaakt met of van genetisch gemodificeerde organismen. In krachtvoer zit bijvoorbeeld vaak soja(schroot) dat afkomstig is uit Amerika, waarbij de sojaplant genetisch zodanig is aangepast dat deze resistent is voor bepaalde bestrijdingsmiddelen. Lokaal geteeld ruwvoer zoals gras en maïs (verreweg het belangrijkste voer voor koeien) voldoet aan de VLOG-criteria. Voordat de melk gebruikt mag worden in producten met het VLOG-label moeten de koeien drie maanden gevoerd zijn volgens de VLOG-criteria. Diverse veevoerleveranciers kunnen VLOG gecertificeerd veevoer leveren.

Wat betekent dit voor de zuivelverwerkers?

Steeds meer Nederlandse zuivelondernemingen oriënteren zich op mogelijkheden met VLOG-gecertificeerde melk. Door VLOG-gecertificeerde zuivelproducten aan te bieden, kunnen zij hun marktpositie behouden en verstevigen. De zuivelverwerker dient aan te kunnen tonen dat de melk wordt afgenomen van melkveehouders die voldoen aan de VLOG-Standaard. Ingredienten die gebruikt worden in de prodcutie dienen ook te voldoen aan de gestelde criteria. Tevens dient de zuivelverwerker deze melk in een aantoonbare gescheiden melkstroom te verwerken.

Vraag & Antwoord

Voor alle betrokken partijen is een document opgesteld met veelgestelde vragen. >> Vraag & Antwoord

Voor meer informatie over VLOG certificering kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 088-7547199.