Q-Rund, kwaliteitssysteem voor de rundveesector

Hoe gaat u als rundveehouder om met antibiotica en medicijngebruik? Met ons Q-Rund kwaliteitssysteem kunt u intern en extern aantonen dat u daar verantwoord mee omgaat.

Met het kwaliteitssysteem Q-Rund toont u als rundveehouder specifiek enkele zaken aan:

 • uw bedrijf gaat op verantwoorde wijze om met antibiotica
 • afgifte en registratie van medicijnen op uw bedrijf zijn transparant en traceerbaar

Voor niet-melkleverende rundveebedrijven

Q-Rund is bedoeld voor alle niet-melkleverende rundveebedrijven met 5 of meer dieren. Denk hierbij aan vleesveehouders, bedrijven met alleen jongvee, zoogkoeienhouders en hobbydierenhouders met 5 of meer dieren.

Bedrijfsbreed voor meerdere locaties

De erkenning van Q-Rund wordt afgegeven op bedrijfsniveau. Heeft uw bedrijf meerdere UBN's en locaties, dan geldt de erkenning voor Q-Rund van Qlip voor alle locaties en UBN's. Qlip brengt geen extra kosten in rekening voor meerdere locaties/UBN's, mits de locaties van de bedrijfsgebouwen niet te ver uit elkaar ligt.

U kunt kiezen uit drie pakketten:

 • Basispakket jaarlijks bedrijfsinspectie en administratieve controle.
 • Pluspakket eenmaal per 2 jaar bedrijfsinspectie en administratieve controle. Dit pakket is alleen mogelijk als het rundveebedrijf kiest voor de samenwerking met een geborgde dierenarts.
 • Pakket voor kleinschalige rundveehouderijbedrijven tot maximaal 10 dieren: eenmaal per 2 jaar bedrijfsinspectie. Dit pakket is alleen mogelijk als het rundveebedrijf kiest voor de samenwerking met een geborgde dierenarts.

De actuele tarieven kunt u hier aanvragen. >> Actuele Q-rund tarieven

Gecombineerde controle

Heeft uw door Qlip bezochte bedrijf nog een tweede bedrijfstak, op een ander op een ander UBN (jongvee/vleesvee/zoogkoeien)? Speciaal voor die bedrijven kent Qlip de gecombineerde controle. Neem contact op met ons voor de aangepaste gunstige tarieven.

Werkwijze Q-Rund

 • Aanmelding kan via ons aanmeldingsformulier via onze website.
 • Na aanmelding ontvangt u een informatiepakket inclusief contract, handboek Q-Rund en erkenningsreglement.
 • Na ondertekening van het contract en retourzending naar Qlip bent u deelnemer.
 • U laat een Bedrijfsgezondheidsplan en Bedrijfsbehandelplan opstellen door uw dierenarts. Deze documenten stuurt u op naar Qlip.
 • Qlip beoordeelt of u voldoet aan de normen van het handboek Q-Rund en of de voorgeschreven medicijnen worden aangeleverd in de centrale database MediRund.
 • Als u voldoet aan de voorwaarden ontvangt u een erkenning voor Q-Rund. Afhankelijk van het pakket, wordt de vervolgcontrole jaarlijks of tweejaarlijks uitgevoerd.

Bel of mail voor meer informatie over Q-Rund met tel. 088 - 7547065 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..