Nieuws

Explosieve groei van aantal zuivelbedrijven met weidemelk

Het aantal zuivelondernemingen met een of meer geldige Certificaten Weidegang voor het maken van weidezuivel is in acht maanden tijd bijna verviervoudigd.

In december 2015 lag het aantal zuivelbedrijven met een of meer geldige Certificaten Weidegang nog op 14. In september 2016 is dat aantal gegroeid naar 61 zuivelondernemingen. ‘Zo’n groei in acht maanden tijd mag je gerust explosief noemen’, vindt Kees Jaap-Hin, secretaris van de Stichting Weidegang. De organisatie borgt het productieproces, verwerking en transport van weidemelk en verleent zuivelbedrijven op die basis een weidemelklogo.

Trend naar meer weidezuivel

Nederlandse zuivelverwerkers ontwikkelen vanwege de toenemende vraag naar weidezuivel steeds meer nieuwe weidezuivelconcepten of gaan weidemelk apart ophalen en verwerken. Supermarktconcern Albert Heijn bevestigt de trend van meer weidezuivel. “Eind dit jaar zijn vrijwel alle zuivelproducten van ons eigen merk van weidemelk gemaakt’, aldus een woordvoerster van Albert Heijn. “We kiezen voor deze koers omdat wij dierenwelzijn belangrijk vinden en omdat onze klanten erom vragen.’ 

Bron: Veeteelt