Nieuws

De lekkerste kazen van Nederlandse bodem zijn bekend

Tijdens een spetterende prijsuitreiking, met artiesten als Angela Groothuizen, Wilfried Finkers en Corpus, zijn op 9 oktober in Theater Hilversum de winnende kazen bekendgemaakt.

De winnende kazen zijn:


Type Goudse en Edammer kaas mild
Goud: Stompetoren Belegen, Kaashandel Remijn B.V. te Kerkdriel
Zilver: Beemster Belegen, CONO Kaasmakers te Westbeemster
Brons: De Graafstroom Speciaal 48+ Jong Belegen, De Graafstroom te Bleskensgraaf

Type Goudse en Edammer kaas gerijpt
Goud: Holland Master Extra Belegen, Royal FrieslandCampina te Amersfoort
Zilver: Beemster X-O-, CONO Kaasmakers te Westbeemster
Brons: Holland Master Oud, Royal FrieslandCampina te Amersfoort

Type kaas met minder vet
Goud: Beemster 30+ Oud, CONO Kaasmakers te Westbeemster
Zilver: Stompetoren Light Extra Belegen, Kaashandel Remijn B.V. te Kerkdriel
Brons: De Graafstroom Speciaal 30+ Belegen, De Graafstroom te Bleskensgraaf

Medio september heeft een Vakjury bestaande uit gerenommeerde, onafhankelijke, objectieve kaasdeskundigen uit een kleine 70 inzendingen bepaald welke kazen worden genomineerd voor de lekkerste kazen van Nederland in hun categorie.

Op 1 oktober 2014 heeft een Smaakjury na een unieke "dubbelblind" keuring het eindoordeel gegeven. De Smaakjury bestaande uit de beste kaaskeurders van Nederland, bijzondere kaasliefhebbers, zoals Sandra Ysbrandy (chefkok Life4You), Pauline Weuring (Uit Pauline's keuken) en de meervoudig winnaar van het Gouden Kaasmes Wim Maarssen van den Brink heeft bovenstaande kazen beloond met goud, zilver en brons.

De gouden, zilveren en bronzen medailles zijn uitgereikt door directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek en begeleider van de Smaakjury Bob Cramwinckel en door chefkok Sandra Ysbrandy.

Over het NNKC
Het NNKC is een instituut in de kaassector en organiseert dit jaar voor de 55e keer de nationale kaaskeuringen. De deelnemers aan dit professionele kaaskeurconcours kijken, ruiken, voelen en proeven "blind" 10 kaasmonsters. Vakmanschap en kennis van de persoon staan voorop en jaarlijks wordt bepaald wie zich de beste kaaskenners van Nederland mogen noemen. Tijdens de prijsuitreiking in Hilversum zijn naast de prijzen voor de lekkerste kazen eveneens de prijzen voor de beste kaaskenners van Nederland uitgedeeld.

De wedstrijd om de lekkerste kaas - Holland Kaaskeuring - is een nieuwe activiteit van het NNKC en is gericht op de kaas zelf.